Logo: Viden om SCC, link til forsidenLink til www.teknologisk.dk/byggeri
Viden om SCC
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Viden om SCC > 01. Hvad er SCC?

01. Hvad er SCC?

Billedet viser en mand i færd med at udstøbe betonI Danmark har SCC vundet indpas både i elementproduktion og til in-situ betonarbejde. Danmark er således i dag ét af de lande i verden, hvor SCCs andel af den samlede betonproduktion er størst.

Før man begynder at vurdere udbredelsen af SCC er det nødvendigt at afgrænse anvendelsesområderne for SCC. Der er f.eks. ingen mening i at overveje SCC til erstatning for tørbeton i betonvareproduktionen, eller i letklinkerbetonprodukter.

Nedenfor ses en illustration af betonproduktionen i Danmark (2005-niveau) opdelt på diverse betontyper. SCC er relevant at overveje som erstatning for fabriksbeton og den blødstøbte del af betonelementproduktionen.

SCCs potentiale i DK

For den danske betonelementindustri er SCCs potentiale stort set opnået og vibrering synes at være en saga blot i støbehallerne. Denne succes er også set i andre europæiske lande, hvor især Hollands betonelement-industri er langt fremme, når det gælder anvendelsen af SCC.

Den danske fabriksbetonproduktion indeholder ca. 25% SCC (2005-niveau) primært til de vandrette støbeopgaver. Den europæiske fabriksbetonforening (ERMCO) udarbejder årlige produktionsstatistikker og i 2004-udgaven er det anført, at SCC udgør under 1% af fabriksbetonproduktionen i Europa. 

Dette tal forventes at stige kraftigt, når der åbnes op for SCC i den europæiske betonstandard EN 206-1 og når der opnås større enighed om hvilke prøvningsmetoder, der kan benyttes.