Logo: Viden om SCC, link til forsidenLink til www.teknologisk.dk/byggeri
Viden om SCC
  Udskriv Udskriv  Log ind Log ind  Søg Søg
Du er her: Viden om SCC > 01. Hvad er SCC?

01. Hvad er SCC?

Der er flere fordele ved at anvende SCC fremfor sætmålsbeton. Fordelene opvejer oftest, at materialeprisen for SCC er lidt højere end for traditionel sætmålsbeton:

  • Billedet viser opførelsen af en ny tilbygning til Ordrupgaard-samlingerne i Charlottenlund, tegnet af den irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid, 2004. Den anvendte SCC er tilsat sort farvepigment. [Kilde: E. Pihl & Søn A/S].SCC skal ikke vibreres. Det giver mindre støj på arbejdspladsen og i støbehallen og dermed en reduceret arbejdsmiljømæssig belastning af støbefolkene.
  • En SCC-støbning er mindre mandskabskrævende end en traditionel støbning. Det sparer på lønomkostningerne og gavner produktiviteten.
  • SCC giver nye arkitektoniske muligheder for in-situ støbninger. Ved traditionel beton skal hver en afkrog af formen være tilgængelig for en vibratorstav for at sikre en god komprimering og tilstrækkelig omstøbning af armeringen, hvilket betyder visse bindinger på geometrien.
  • SCC højner betonarbejdets kvalitet, idet der undgås stenreder og luftlommer. Desuden fås en bedre indre struktur.

Der er naturligvis også ulemper forbundet ved SCC ud over en lidt højere materialepris set i forhold til traditionel beton:

  • SCCs flydeegenskaber skal bestemmes og medtages i overvejelserne, når betonrecepten designes.
  • Sammensætning af en SCC-recept kræver mere indsigt i betonteknologi og bedre kendskab til delmaterialerne end det er tilfældet for at sammensætte en traditionel sætmålsbeton.
  • SCC er typisk mere følsom overfor variationer i delmaterialer og produktionsforhold end traditionel beton.

Det er derfor vigtigt for en betonproducent, at han søger rådgivning og forbereder sig grundigt inden han påbegynder SCC-produktion.

SCC-håndbøgerne er et godt udgangspunkt herfor.